diumenge, 25 de març del 2012

Tresserras: “Les classes dirigents catalanes mai han volgut construir l’estat català”




Divendres passat, Joan Manuel Tresserras, doctor en ciències de la informació i ex conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, va oferir a la biblioteca d’Horta-Can Mariner la conferència “Eines de comunicació nacional i cultura en la construcció de l’estat”.
Tresserras va fer un repàs històric partint del noucentisme on destacà que els avenços nacionals de Catalunya sempre han vingut de la mà de les classes populars. Els ateneus, els clubs i les associacions van ser creats per les classes populars. Ja en la dècada dels 70 i els 80, la burgesia catalana no va apostar pel català en els mitjans de comunicació del país, on només són excepció “l’Avui” i les publicacions pròpies de l’associacionisme i el voluntariat.
Cap estat europeu ha estat forjat per la voluntat de les classes dirigents, sino amb la força i la determinació de la gent.
Pel que fa a la conjuntura actual, Tresserras opina que Catalunya te l’oportunitat de fer una revolució democràtica. També haurem de saber escollir quin ha de ser el nostre paper a Europa i al món. Durant 500 anys Europa ha estat una porta oberta al món, però ara el centre mundial és al Pacífic i Europa ha quedat desplaçada per molt de temps. Catalunya ha de treballar amb la vista posada a nous marcs de desenvolupament com ara Àfrica i la ribera mediterrània. El model de fer grans centres d’oci és un model que ens forçarà a exportar talent i a importar persones que vulguin fer els treballs que nosaltres ja no volem fer.
Finalment Tresserras va destacar la importància de TV3 com a vertebradora del país i de la nostra cultura. La qualitat de les produccions de TV3 no podrà mantenir-se amb la reducció pressupostària que el govern actual vol aplicar. Això anirà en detriment de la qualitat i, per tant, de l’audiència. Fins i tot els anunciants de les empreses del nostre país perdran competitivitat perquè les empreses estatals, econòmicament més fortes sí podran emetre publicitat en altres canals com Tele 5 o Antena 3, que són 5 vegades més cares que TV3.
L’acte, organitzat per l’associació cultural Manairó, amb la col·laboració d’ERC, Reagrupament i Catalunya Sí, va estar presentat per Jordi Coronas, portaveu d’ERC-Rcat-DC al districte d’Horta-Guinardó i va comptar amb la presència de Patrícia Gomà, presidenta d’ERC Barcelona i Ester Capella, vicesecretària general d’Acció Política i Dona d’ERC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada